Kips Class 7 Cyber Beans Chapter 1 Number System


Chapter 1 Number System

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. The base of Binary number system is 2.
2. The base of decimal number system is 10.
3. Octal number system consists of 8 digits.
4. In Binary addition, 1 + 1 equals to 10.
5. Binary number system is understood by the computer system.
6. Hexadecimal number system uses 16 digits, from 0 to 9 and letters A to F.
7. In Binary subtraction, 1 - 1 equals to 0.

B. State True or False:
1. You cannot perform arithmetical operations on binary numbers. (False)
Correct Answer:
You can perform arithmetical operations on binary numbers.
2. The decimal number system consists of 10 digits, i.e., 0 to 9. (True)
3. The method to perform division of two binary numbers is not the same as that of decimal numbers. (False)
Correct Answer:
The method to perform division of two binary numbers is the same as that of decimal numbers.
4. 1 multiplied by 0 equals to 0. (True)
5. Charles Babbage introduced the concept of 0 (Zero). (False)
Correct Answer:
Aryabhat introduced the concept of 0 (Zero).
6. The numbers used in Octal number system are 1 to 7. (False)
Correct Answer:
The numbers used in Octal number system are 0 to 7.

C. Application Based Questions:
1. Ratika's computer teacher asked her to convert the Octal number to Decimal number. Suggest her the method which she should apply in converting the Octal number.
Answer:
Multiply each octal number with 8 having the power 0 for unitary position, starting from the extreme right digit.

2. The teacher has given as assignment to Saurabh on Binary subtraction. Saurabh is confused how to subtract 1 from 0. Help him solving the problem.
Answer:
He can solve this by borrow method as (0 - 1 = 1).

D. Multiple Choice Questions:
1. _____________ introduced the concept of 0 (Zero).
a) Ada Lovelace
b) Aryabhat
c) Charles Babbage
Answer:
b) Aryabhat

2. A __________ converts the decimal format into its binary equivalent.
a) Digital Computer
b) Cell Phone
c) Abacus
Answer:
a) Digital Computer

3. A computer understands only the ___________ code.
a) English
b) French
c) Binary
Answer:
c) Binary

4. In Binary multiplication, 1 × 1 equals to ____________.
a) 0
b) 1
c) 2
Answer:
b) 1

5. To convert a Decimal number into a Binary number, divide the number by _____________.
a) 2
b) 8
c) 10
Answer:
a) 2

E. Answer the following:
1. What is a number system? Explain its commonly used types.
Answer:
There are four different types of number system -
a) Binary number system
b) Octal number system
c) Decimal number system
d) Hexadecimal number system

2. What are the rules to convert a Decimal number into a Binary number?
Answer:

Step 1: Divide the given decimal number with the base 2.
Step 2: Write down the remainder and divide the quotient again.
Step 3: Repeat the step 2 until the quotient is 0.

3. Write the rules to multiply two Binary numbers.
Answer:
The rule for performing multiplication using binary numbers is the same that of the numbers. 0 × 0 = 0, 0 × 1 = 0, 1 × 0 = 0 & 1 × 1 = 1.

4. Briefly explain the Octal number system.
Answer:
Octal number system consists of 8 digits i.e. 0 to 7 with the base 8.

5. What do you understand by the Hexadecimal number system?
Answer:
Hexadecimal number system contains 16 digits, and therefore, has the base 16. It uses the digits (0 - 9) and (A - F).

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top