Kips Class 6 Cyber Apps Chapter 11 Introduction to HTML5

Chapter 11 Introduction to HTML5

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Hypertext is a piece of ordinary text that has special feature of linking to other documents or web pages.
2. One way to apply CSS to HTML is by using the Style attributes.
3. Value is the option chosen for a property.
4. Container elements include both ON and OFF tags.
5. Line break element splits the line and displays the text on a new line.

B. State True or False:
1. <HTML> tag is also called Root Element. (True)
2. Tags and attribute names are case-sensitive. (False)
Correct Answer:
Tags and Attributes are case-insensitive.
3. Property defines how different elements look on a web page. (True)
4. With In-line method, the effects get applied to all the elements of the web page. (False)
Correct Answer:
With In-line method, the effects will not get applied to all the elements of the web page.
5. We can add an image in the background of a web page with the help of picture tag. (False)
Correct Answer:
We cannot add an image in the background of a web page with the help of picture tag.

C. Application Based Questions:
1. Rashmi wants to set the image of a Zoo as the background of her web page but she is unable to do it. Help her in accomplishing the task.
Answer:
Rashmi can use Background Attachment property to accomplish the task. This property helps in either fixing the image in the background or make it scroll when the user scrolls the rest of the page. Syntax: background-attachment: value, value = scroll or fixed

2. Ramit wants to place the logo of his school on the top left of the web page. Which property can he use to do so?
Answer:
He can use background-position: left top

D. Multiple Choice Questions:
1. To display a long piece of text on a web browser, ______________ element is used.
a) <p>
b) <L>
c) <T>
Answer: a) <p>

2. Amaya is a _______________________.
a) Text editor
b) Web editor
c) Word editor
Answer:
b) Web editor

3. ____________________ tag draws a horizontal line across the web page.
a) <br>
b) <hr>
c) <line>
Answer:
b) <hr>

4. _____________ provides the set of Style rules for defining the layout of HTML document.
a) CSS
b) WSS
c) TSS
Answer:
a) CSS

5. A Property and its value, are collectively known as ________________.
a) Selector
b) Attribute
c) Declaration
Answer:
c) Declaration

6. _________________ helps us in placing the picture or image at desired place on the HTML document.
a) Background-position
b) Background-place
c) Background-point
Answer:
a) Background-position

E. Answer the following:
1. What is HTML?
Answer:
HTML stands for Hypertext Mark-up language. It is a complete code package that allows the user to create web pages that contain both text and graphics. All the web browser are designed to understand and interpret this language.

2. Explain the terms Tags and Attributes.
Answer:

• Tag: Tags are the building blocks of a web page. They contain elements which define how the information on a web page is formatted or displayed. Tags do not appear in the browser window but they affect the display of the text and non-text items in it.
• Attributes: An Attribute is the property that provides additional information about an HTML element. It enhances the functionality of a tag. An attribute is always specified inside the opening tag. 

3. What is an Element? Explain its various types?
Answer:
An HTML Element consists of an ON tag, the content, and an OFF tag. The HTML elements are of two types:
• Container Elements: The elements that include both ON and OFF tags are called container elements.
• Empty Elements: Empty elements contain only ON tags. They do not have OFF tags. These elements do not enclose any data; instead they do some function on their own.

4. Write a short note on Heading and Paragraph elements.
Answer:

• Heading: This tag is used to define different heading levels in an HTML document. It is basically used to emphasize the text. There are six heading levels (H1 to H6).
• Paragraph: To display a long piece of text on a web browser, paragraph element <p> is used, which marks a block of text as a paragraph. To mark the end of a paragraph, </p> element is used. 

5. What are Cascading Style Sheets? Name the different methods available for applying Style rules.
Answer:
CSS is a style sheet that provides the set of style rules for defining the layout of HTML document. Different methods available for applying Style rules are:
• In-line (the Attribute Style)
• Internal or Embedded Style Sheet
• External Style Sheet

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US