Kips Class 6 Cyber Beans Chapter 7 Microsoft Excel 2010

Chapter 7 Microsoft Excel 2010

Brain Developer
A. Fill in the blanks:
1. By default, a workbook contains three worksheets.
2. Merge and centre button places the contents in the centre of the cells across a number of columns/rows.
3. Formula bar shows data and formulas entered in an active cell.
4. A worksheet becomes active by clicking on the sheet tab.
5. Name box is present above the column heading.
6. The tab scrolling buttons to the left of sheet tabs let you move through the worksheets quickly.
7. Pressing the F12 key opens the Save As dialog box.

B. State True or False:
1. Microsoft Excel is the most suited program for documentation. (False)
Correct Answer:
Microsoft Excel is the most suited program for spread sheet.
2. A workbook can contain any number of worksheets according to a users’ need. (True)
3. Letters A to Z, AA to AZ are the Row headings. (False)
Correct Answer:
Letters A to Z, AA to AZ are the Column headings.
4. Status bar includes the name of the currently selected command or current activity. (True)
5. Data cannot be entered in an active cell. (False)
Correct Answer:
Data can be entered in an active cell.
6. Arrow buttons present on the worksheet tab allow the user to switch between worksheets. (True)

C. Application Based Questions:
1. The class teacher has asked Pallavi to create a worksheet displaying the time table of the class. She has also asked her to save it with the name of her choice and further rename the worksheet by specifying the name, 'Time Table'. Suggest her the method to rename the worksheet.
Answer:
She should right-dick on the worksheet and select Rename option from the shortcut menu and type the name Time Table.

2. Rohit's father has given him Rs. 500 for his pocket expense. He has asked him to maintain the expenses in an excel sheet and show it at the end of the month. Suggest him the method to calculate the total expenses and find the amount left with him.
Answer:
He can calculate the total expenses and find the amount left with him by calculating total expenses by using AutoSum function. To calculate amount left, subtract the value of total expenses from 500.

D. Multiple Choice Questions:
1. In Microsoft Excel, __________ button is used to perform addition of a range in a cell.
a) Sum
b) AutoSum
c) Addition
Answer:
b) AutoSum

2. By default, the text data is _______ align in a cell.
a) Left
b) Centre
c) Right
Answer:
a) Left

3. In a worksheet, there are _________ rows.
a) 16384
b) 104850
c) 1048576
Answer:
c) 1048576

4. ____________ box shows the address of an active cell.
a) Cell
b) Name
c) Formula
Answer:
b) Name

5. A formula starts with an ________ sign.
a) Equal to (=)
b) Plus (+)
c) Minus (-)
Answer:
a) Equal to (=)

6. We can enter ________ types of data in a worksheet.
a) Two
b) Three
c) Four
Answer:
b) Three

E. Answer the following:
1. What do you understand by Microsoft Excel?
Answer:
Microsoft Excel is one of the most popular spread sheet software. The data is spread in a tabular form consisting of rows and columns. It provides in built features and tools, such as formulas, functions, and data analysis tools that make it easier to work with large amount of data.

2. Differentiate between a Workbook and a Worksheet.
Answer:

• Workbook
→ The Excel Window that appears on the screen is called Workbook.
→ By default an Excel workbook displays three worksheets.
• Worksheet
→ Worksheet is a grid like area, made up of rows and columns.
→ A worksheet consists of 1048576 rows and 16384 columns.

3. What is a cell? How many characters can a cell contain?
Answer:
A cell is intersection of rows and columns in a worksheet. Each cell is denoted with a cell address. A cell can contain up to 32767 characters.

4. What is a Formula Bar? How is it different from the Name box?
Answer:
A Formula Bar is located to the right of the Name Box. This bar shows the data and formulas that you enter in an active cell. Name Box is located just above Column heading on the left side of the window.

5. How many types of data can be entered in an excel sheet? Explain each type briefly.
Answer:
Three types of data can be entered in Microsoft Excel worksheet as follows:
• Numbers are values that consists of numerals from 0 to 9 and the characters like +, -, !, @.
• Text data can be alphabet, numbers, spaces, and special characters.
• A formula is a mathematical equation involving number values, operators and cell addresses used for performing calculations.

6. How can you rename a worksheet? Explain.
Answer:

• To rename a worksheet, double-click the Sheet tab you want to rename. It will be highlighted.
• Type a new name and press Enter key.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US