Kips Class 8 IT Beans Chapter 2 Windows Movie Maker

Chapter 2 Windows Movie Maker

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Windows Movie Maker is a video editing software for Windows based computers.
2. Default extension of Windows Movie Maker project file is .wlmp.
3. Title, Caption and Credits are used to add text-based information to your movie.
4. Waveforms represent the audio that is included in any project.
5. Storyboard is used to arrange and manage the video clips in your project.
6. You can use Fade in option to gradually increase the volume of audio in the beginning.
 

B. State True or False:
1. Windows Movie Maker can be downloaded for free. (True)
2. Windows Movie Maker auto-saves the project so that the data remains intact in case of power failure. (True)
3. Windows Movie Maker allows the user to directly download music from online stores. (True)
4. Movie created on Windows Movie Maker cannot be shared online. (False)
Correct Answer:
Movie created on Windows Movie Maker can be shared online.
5. Windows Movie Maker allows you to add video clips to you project but does not support image files or photos. (False)
Correct Answer:
Windows Movie Maker allows you to add video clips to you project but does support image files or photos.
6. You cannot add multiple Visual Effects on a single media file. (False)
Correct Answer:
You can add multiple Visual Effects on a single media file.

C. Application Based Questions:
1. Bharti wants to create a 3 minute long movie in Windows Movie Maker. She has imported a clip in Windows Movie Maker which is about 4 minutes long. What should Bharti do to reduce the duration of movie?
Answer:
Bharti should trim the movie to reduce the duration of movie.

2. Amit is making a video from the pictures he took during his last vacations with friends. Amit wants to write some description on each image while playing the video. How can he do that?
Answer:
Amit should use Caption to write some description on each image while playing the video.

3. Rashmi has finished compiling a movie in Windows Movie Maker. Now she wants to directly upload the movie to her YouTube account. Suggest her the options to share movie.
Answer:
Rashmi should click on the YouTube in Share group on the Home tab.

D. Multiple Choice Questions:
1. _________________ are added at the end of the movie clip.
a) Credits
b) Titles
c) Images
Answer:
a) Credits

2. Artistic, Black and White, Cinematic, Mirror are types of __________________.
a) Transitions
b) Visual Effects
c) Preview Monitor
Answer:
b) Visual Effects

3. _______________ is used to preview the project.
a) Storyboard
b) Visual Effects
c) Preview Monitor
Answer:
c) Preview Monitor

4. Title properties, like Font Size and Text Colour can be changed from the _________________.
a) Project Menu
b) Edit Menu
c) Format Tab
Answer:
c) Format Tab

5. You can reduce the duration of a video clip with the help of _____________ tool.
a) Trim
b) Split
c) Speed
Answer:
a) Trim

E. Answer the following:
1. What is the use of Windows Movie Maker software?
Answer:
Windows Movie Maker is a video editing software for Windows based computers. By using this software, you create movies by using special effects, transitions, and themes. You can also directly share your movies on social media such as Facebook, YouTube, Vimeo, Flickr, etc.

2. Differentiate between Title and Caption.
Answer:
Titles are added to the beginning of the selected clip, while captions can be added as a text to an individual clip to provide relevant information.

3. Write down the steps to insert any media in your project.
Answer:
Click on the Add videos and photos button present on the Home tab in the Add group. The Add Videos and Photos dialog box will appear. Choose the desired photos or videos and click on Open button. The selected photos or videos will appear in the Storyboard.

4. Explain the importance of Trim tool.
Answer:
Trim tool is used to reduce the duration of a video clip. You can enter the trim duration both at the Start and End points.

5. What are transitions effect? How are they useful while making a movie?
Answer:
Transitions are applied to add visual effects to the movie. They are used to add connectivity to the consecutive scenes of a movie. Transitions can be added between two images, video clips, clips, or titles. The effects range from simple fades to complicated graphical animations.

6. How can you export a movie?
Answer:
Click on the Home tab and select the Save movie button present on the Share group. The Save movie dialog box will appear. Specify the movie’s name in the File name box. Click on the Save button. 

7. Differentiate between Fade in and Fade out effects.
Answer:
Fade in option is used to gradually increase the volume of audio in the beginning while the Fade out option is used to decrease the volume of audio at the end.

No comments:

Post a Comment

Buy from our Store

Visit our VS Store to get Extra Discounts! Only for our Beloved users!

Visit here

Also read!

• Class 6

Class 6 Computer Kips Solutions
Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
Class 6 NCERT Civics Solutions
Class 6 NCERT Geography Solutions
Class 6 NCERT History Solutions
Class 6 NCERT Maths Solutions
Class 6 NCERT Science Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks