Kips Class 8 IT Beans Chapter 5 Working with Queries

Chapter 5 Working with Queries

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. A Query is a database object that helps us to retrieve and view information from one or more database tables.
2. In a query, the Criteria property is used to set the condition on the basis of which the records are filtered.
3. We can set multiple criteria in a query using Or property.
4. Sort property is used to filter the data either in an ascending or descending order.
5. The bottom pane of the Select query window displays the Design grid.
6. A Report is an effective way to organise and summarise data in a printed form.

B. State True or False:
1. Queries help us to retrieve information from one or more tables that meet a specific condition. (True)
2. A report is created exactly in the same way as Forms are created. (True)
3. To specify multiple criteria, Or property is used. (True)
4. We cannot run a query without saving it. (False)
Correct Answer:
We can run a query without saving it.
5. The Sort property is used to filter the data either in an ascending or descending order. (True)
6. A Relationship works by matching a field with the same name in two tables. (True)
7. Once a relationship is set, it cannot be deleted. (False)
Correct Answer:
Once a relationship is set, it can be deleted.
8. Form View is used to change the structure of your form. (False)
Correct Answer:
Form View is used to enter, edit and view data.

C. Application Based Questions:
1. Swati created a database of her classmates and entered 30 records in it. The teacher has asked her to show the data of those students who have scored less than 50% marks. Suggest her the method to apply this criteria.
Answer:
Following is the method to apply this criteria: In Criteria field of Design Grid Type Marks <50

2. Johnson & Johnson company has a huge database of employees. The company wants to maintain the privacy of each employee and has given the instructions to computer operators to update each record, one at a time. Which database object should they use to perform this task?
Answer:
Form is the database object, they should use to perform this task.

D. Multiple Choice Questions:
1. Which Query allows addition, deletion, updation, and appending operations on data?
a) Select query
b) Action query
c) Cross query
Answer:
b) Action query

2. Which query prompts you for input before it runs?
a) Cross tab query
b) Parameter query
c) Select query
Answer:
b) Parameter query

3. Which option is used to change the appearance and size of various controls of a form?
a) Design View
b) Form View
c) Layout View
Answer:
c) Layout View

4. What does the top section of a query window display?
a) Selected table
b) Design Grid
c) Both
Answer:
a) Selected table

5. How many views does Access provide to display a form?
a) Two
b) Three
c) Four
Answer:
b) Three

6. Which key defines a relationship between two tables?
a) Primary key
b) Candidate key
c) Secondary key
Answer:
a) Primary key

E. Answer the following:
1. What is a Query?
Answer:
A Query is a database object that is used to extract some information that matches a specific from the database.

2. Explain the parts of a Query window.
Answer:
The Query window has two panes: Top and Bottom. The top pane displays the table(s) selected for the query. The bottom pane displays the Design Grid.

3. What do you understand by Criteria?
Answer:
Criteria contains the condition on the basis of which the records will be filtered in the Query output.

4. Into how many types a query can be categorised?
Answer:
Access provides various types of queries: Select, Parameter, Cross-tab, Action and SQL (Structured Query Language) query.

5. Differentiate between Select and Parameter query.
Answer:

• Select query: A Select query retrieves data from one or more tables and displays the record set in a datasheet. It is also used to group data, and to calculate sum, count average, and other types of total.
• Parameter query: A Parameter query is a type of Select query that prompts you for input before it runs. The query then uses your input as criteria that controls the results.

6. What is a Form? Briefly explain its use.
Answer:
A form is an Access object that allows the user to add and update data in one record at a time in a table. Data can be easily inserted, update and deleted from a table using a Form. If you change a record in a Form, it will be reflected in a table also.

7. What is a Report? How will you print a Report?
Answer:
A Report is an effective way to organise and summarise data for viewing or printing. We can print a Report:
• Select the File tab
• Then click either on Print option or select the Print Preview View option.
• The Print dialog box will appear. Set any desired print options and then click on OK.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US