Kips Class 8 IT Beans Chapter 6 Adobe Photoshop CS3

Chapter 6 Adobe Photoshop CS3

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. GIF are animated images which are mostly used in Web pages.
2. The first version of Photoshop was invented in 1987 and was named as Display Program.
3. Tools Palette works like an artist’s paint box, which holds all the drawing tools used to draw, paint, retouch or erase the image.
4. Crop Tool is used to select a specified area that you want to focus on and removes the unwanted parts.
5. Some of the tools have tiny black triangle at bottom right corner.
6. Palettes are floating dialog boxes, which help the user with different options to edit the images.
7. Gradient tool creates a blend between two or more colours.
8. Selection tool is used to select an image or any part of it to perform cut, copy, edit or retouching operations.

B. State True or False:
1. Lasso Tool is a bunch of three very useful tool used for selecting irregular shapes. (True)
2. The Palette well is present on the bottom right corner of the Photoshop window. (False)
Correct Answer:
The Palette well is present on the right side of the Photoshop window.
3. Marquee is a blinking selection border. (True)
4. There are three types of Selection tools in Photoshop. (False)
Correct Answer:
There are more than three types of Selection tools in Photoshop.
5. Adobe Photoshop 1.0 was launched in 1990. (True)

C. Application Based Questions:
1. Punam is a Wildlife photographer. In one of her animal’s photographs, she wants to focus only on one Lion in the pride and remove the rest. Which tool can meet her requirements?
Answer:
She should use Crop Tool to focus only on one Lion in the pride and remove the rest.

2. Vidhya has inserted an image of penguins. She wants to select an irregular area of the image. Suggest the tool which will serve her purpose.
Answer:
She should use Lasso Tool to select an irregular area of the image.

D. Multiple Choice Questions:
1. Which is the latest version of Adobe Photoshop?
a) CS5
b) CC
c) CS3
Answer:
b) CC

2. Who invented Photoshop?
a) Thomas Knoll
b) Thomas Edison
c) Thomas Cook
Answer:
a) Thomas Knoll

3. Which bar shows different options of the currently selected tool?
a) Tool bar
b) Context Menu
c) Menu bar
Answer:
b) Context Menu

4. What is the default extension of an Adobe Photoshop file?
a) .psd
b) .phd
c) .psh
Answer:
a) .psd

5. Which tool is used to remove the unwanted parts of a picture?
a) Move
b) Lasso
c) Crop
Answer:
c) Crop

6. Which key combination is used to deselect the selected area?
a) Ctrl + Q
b) Ctrl + D
c) Ctrl + Z
Answer:
b) Ctrl + D

E. Answer the following:
1. What is Adobe Photoshop? Describe the features of Adobe Photoshop.
Answer:
Adobe Photoshop is a graphics editing program developed by Adobe Systems. It is widely used by millions of graphics artists, web developers, photographers, as well as common people to create posters, magazine covers, book covers, brochures etc. Features of Adobe Photoshop:
• Revised User-friendly interface
• Photo editing (or photo manipulation) in lesser time and with little effort
• Powerful tools to crop pictures without losing quality of an image.
• 3D icons can also be created

2. Explain the use of Magic Wand Tool.
Answer:
Magic Wand Tool is used to automatically select the adjacent areas of the same colour in an image.

3. What do you understand by Cropping?
Answer:
Cropping refers to select a specified area that you want to focus on and remove the unwanted parts or everything outside the selected area of a picture.

4. Differentiate between Marquee and Lasso Tool.
Answer:

• Marquee Tool: It is used to select an image or part of it in a rectangular, square, elliptical or circular shape.
• Lasso Tool: It is a bunch of three very useful tools used for selecting irregular shapes.

No comments:

Post a Comment

Buy from our Store

Visit our VS Store to get Extra Discounts! Only for our Beloved users!

Visit here

Also read!

• Class 6

Class 6 Computer Kips Solutions
Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
Class 6 NCERT Civics Solutions
Class 6 NCERT Geography Solutions
Class 6 NCERT History Solutions
Class 6 NCERT Maths Solutions
Class 6 NCERT Science Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks