Kips Class 8 Cyber Beans Chapter 9 App Development

Chapter 9 App Development

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Hybrid combine features of both Web apps and Native apps.
2. The abbreviation of the word ‘application’ is app.
3. Before installing an app on our device, the manufacturer of app will ask for certain permissions.
4. The Facebook app is an example of a Social Networking app.
5. The e-Commerce app that was founded by Sachin Bansal and Binny Bansal is Flipkart.
6. Desktop apps do not need web access and run independently on a computer.
7. We can pay utility bills using a Banking app.

B. State True or False:
1. Google Maps is an e-commerce website. (False)
Correct Answer:
Amazon/Flipkart/Snapdeal is an e-commerce website.
2. SDK stands for Software Design Kit. (False)
Correct Answer:
SDK stands for Software Development Kit.
3. Hungama Music app brings your favourite tunes right to your device. (True)
4. Mobile apps are usually smaller in size as mobile devices have limited memory. (True)
5. Install SBI Buddy on your mobile for the latest information on the global and Indian markets. (False)
Correct Answer:
Install SBI Buddy on your mobile to make quick and easy monetary transactions.

C. Application Based Questions:
1. Sneha and her parents are planning to go for a movie. She wants to book the tickets online. Which app can she use to do the same?
Answer:
Sneha can use BookMyShow app to book the tickets online.

2. Mannat had a school trip last month where she clicked various photographs. Now she wants to share these photographs with her friends. Which app can she use?
Answer:
Mannat can use WhatsApp to share the photographs with her friends.

D. Multiple Choice Questions:
1. Reddit is a Social Networking site which is also called a _________________ app.
a) News Aggregator
b) Banking
c) Video Sharing
Answer:
a) News Aggregator

2. ___________________________ is an app which lets you build your own apps.
a) NFC App
b) Reddit
c) Appy Pie
Answer:
c) Appy Pie

3. Some app-builders apps let you build your own apps without the thorough knowledge of _________________.
a) OS
b) Programming Language
c) Both of these.
Answer:
b) Programming Language

4. Hotstar is an __________ app.
a) Education
b) Entertainment
c) Social Networking
Answer:
b) Entertainment

5. Buying or selling goods or services using electronic means is known as __________________.
a) Money control
b) Finance
c) E-Commerce
Answer:
c) E-Commerce

E. Answer the following:
1. How can you broadly categorise the apps? Explain any one category of apps.
Answer:
Apps are of three types: Desktop apps, Web apps and Mobile Apps.
• Desktop apps: These apps can be used on a desktop or a laptop. Generally, they do not need web access and run independently on a computer. To run a desktop app, it must first be installed on a desktop or a laptop. Example: Word Processors

2. What are the requirements for developing an app by scratch?
Answer:
If you want to build an app from scratch and have control over the design, a sound background in programming will be very helpful. To make an Android app, software such as Android Software Development Kit (Android SDK) is required. Knowledge of Java is needed since most APIs (Application Programming Interfaces) use Java. You may also need to learn XML (Extensible Markup Language), HTML, and CSS for designing an app.

3. What is the difference between Hybrid apps and Native apps?
Answer:

• Native Apps
→ Mobile apps are usually developed for a specific Operating System and device.
→ These apps are developed keeping the device specifications in mind.
→ Some Native Apps can run on the device without the use of the Internet, but others may need the Internet facility for full functionality.
• Hybrid Apps
→ Hybrid Apps contain the features of both Web Apps and Native Apps.
→ These apps can be downloaded from the PlayStore or App Store and installed on the device.
→ These apps require the device to be connected to the Internet.

4. Distinguish between a Desktop app and a Mobile app.
Answer:

• Desktop Apps
→ These apps can be used on a desktop or a laptop.
→ To run a desktop app, it must first be installed on the desktop or the laptop.
• Mobile Apps
→ These apps run on a smartphone or a tablet.
→ Some mobile apps may come preloaded on cell phones or tablets.

5. How can you download and install an app from the Google Play Store?
Answer:
We can download and install an app from the Google Play Store by
• Opening the Google Play Store app.
• Type the name of the app in the Search bar that you want to download. If you don’t know the app name search the terms related to it.
• Click on the app that you want to download.
• Click on Install button.
• After some time the app will be downloaded.

6. Explain the importance of Educational Apps. Give an example to support your answer.
Answer:
Educational apps are useful for both students and teachers. Students in the far areas can easily access high quality educational resources. Also, the students of all age groups can access information on any topic. On the other hand, teachers are able to distribute study material quickly, conduct tests, and grade the students efficiently by using apps like Google Classroom etc.

7. With the help of suitable examples, explain the Photo editing tasks that can be done using Desktop, Web, or Mobile Apps.
Answer:

• Desktop App: Photoshop from Adobe is a photo editing software, which must be installed on a desktop or a laptop. Pixlr is also a free photo editing tool for desktop.
• Web App: Pixlr also provides photo editing software as a web application.
• Mobile App: Adobe Photoshop Express and Mobile Pixlr are photo editing apps for mobile devices, which can be downloaded from either the Google Play Store or Apple's App Store.

No comments:

Post a Comment

Buy from our Store

Visit our VS Store to get Extra Discounts! Only for our Beloved users!

Visit here

Also read!

• Class 6

Class 6 Computer Kips Solutions
Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
Class 6 NCERT Civics Solutions
Class 6 NCERT Geography Solutions
Class 6 NCERT History Solutions
Class 6 NCERT Maths Solutions
Class 6 NCERT Science Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks