Kips Class 9 AI Unit 1: Communication Skills (Basic Writing Skills)

Unit 1: Communication Skills (Basic Writing Skills)

Assessment Time
A. Multiple Choice Questions:
1. The written form of communication is __________ that oral communication.
a) More formal and less flexible
b) More flexible and less formal
c) More flexible and more formal
d) Less flexible and less formal
Answer:
a) More formal and less flexible

2. The checklist comprising of various elements of communication skills is called __________________.
a) 7 E’s of communication
b) 5 E’s of communication
c) 7 C’s of communication
d) 5 C’s of communication
Answer:
c) 7 C’s of communication

3. A group of words that make complete sense is called a ________________.
a) Phrase
b) Sentence
c) Subject
d) Predicate
Answer:
b) Sentence

4. Which of the following is not a kind of sentence?
a) Assertive
b) Interrogative
c) Empirical
d) Exclamatory
Answer:
c) Empirical

5. A ______________ is the part of a sentence that contains a verb and which states what is said about the subject.
a) Predicate
b) Prefix
c) Preposition
d) Pronoun
Answer:
a) Predicate

B. Fill in the Blanks:
1. A word of a group of words which conveys the names of persons or things about whom or which we are speaking is called the subject.
2. An Imperative sentence gives a command, makes a request, or expresses a wish.
3. A complete sentence consists of a subject and a predicate that describes the subject.
4. A word that describes, modifies, or gives more information about a noun or a pronoun is called an adjective.
5. The sentence that summarises the main points made in a paragraph is called concluding sentence.
6. An Interjection is a words or a phrase that expresses a strong emotion.

C. Answer the Following Questions:
1. List some of the important elements that make written content effective.
Answer:
The effectiveness of written content depends on the correct choice of words, their organisation into a right sentence sequence, and the cohesiveness in the sentences.

2. What are the different kinds of phrases?
Answer:
There are five different kinds of phrases:
• A noun phrase
• A verb phrase
• An adjective phrase
• An adverbial phrase
• A prepositional phrase

3. What kind of a sentence asks a question?
Answer:
A sentence that asks a question is called an interrogative sentence.

4. List the seven elements of effective written communication.
Answer:
The seven elements of effective written communication are:
• Clear: The message should not be vague or confusing.
• Correct: The message should be free of any grammatical and spelling mistakes. Also, the facts mentioned in the message must be accurate.
• Complete: The message should be complete, i.e., it must include all the relevant information. The complete message answers most of the questions that receivers might have, thus reducing the need for further correspondence.
• Concrete: The content should be supported by facts and figures.
• Concise: The message should be precise and to the point. A short and brief message helps to retain the receiver’s attention and saves time.
• Consideration: The sender must take into consideration the receiver’s opinion, knowledge, mindset, background, etc., to communicate effectively.
• Courteous: The sender must consider feelings and viewpoints of the receiver while drafting the message.

D. Answer the Following Questions:
1. Give one example for each of the four kinds of sentences.
Answer:

• Assertive sentence: Sun rises in the East.
• Imperative sentence: Give me your books.
• Interrogative sentence: Where does Tommy live?
• Exclamatory sentence: Wow! We won the match.

2. What are prepositions? Explain with the help of an example.
Answer:
Preposition refers to a word that shows relationship of a noun, noun phrase, or pronoun to another word. Example: at, on, in, from, with, about.
I left my keys on the table for you.

3. What are Interjections? What is their importance in the written form of communication?
Answer:
Interjections refers to a word or phrase that expresses a strong emotion. They are usually followed by an exclamation sign ‘!’. Example: Ouch!, Hey, Wow!, Oh!, Ugh!.
Wow! We won the competition.

4. What are indefinite articles in the English language? Where are they used?
Answer:
‘A’ and ‘An’ are the two forms of the indefinite article. As a determiner, these articles are used before Singular Countable Nouns (SCN). The main function of the indefinite articles is to indicate that the noun they precede does not refer to any particular person or thing. Usually, these articles are used to introduce new concepts. Example: ‘a teacher’ refers to any teacher and not a specific teacher.

5. What rules should we follow while writing a paragraph?
Answer:
Rules we should follow while writing a paragraph:
• Give the paragraph unity
• Keep the paragraph short
• Make use of topic sentences
• Leave out unnecessary details
• Give the paragraph movement
• End the paragraph with a concluding sentence

E. Application Based Questions:
1. Srishti has to write a paragraph on the topic ‘Conservation of Environment’ for her assignment. She does not remember the assessment criteria for paragraphs. Help her to outline the grading criteria for a paragraph.
Answer:
Rules that Srishti should follow while writing paragraphs:
• Give the paragraph unity
• Keep the paragraph short
• Make use of topic sentences
• Leave out unnecessary details
• Give the paragraph movement
• End the paragraph with a concluding sentence

2. Akshay wrote a sentence, ‘I bought a HD television set’ in his English test, and the teacher marked it incorrect. Can you help him to write the correct sentence? Tell him the rules that he should follow while using articles in sentences.
Answer:
The correct sentence will be ‘I bought an HD television set’. Article ‘an’ performs the same function as ‘a’ but ‘an’ is used before singular countable nouns which begin with a vowel sound (a, e, i, o, u). The initial sound is important, not the spelling.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US