Kips Class 8 Cyber Beans Chapter 1 Networking Concepts

Chapter 1 Networking Concepts

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Transmission medium is the physical path through which the message travels from the sender to the receiver.
2. Bluetooth is a communication technology that uses low power radio waves to connect electronic devices wirelessly.
3. A PAN is a computer network that covers a small area of about 10 metres.
4. A hyperlink is an image, audio, video, graphics or text that connects one web page to another web page.
5. An IP address is a 32 bit address containing a set of four numbers, which varies from 0 to 255.
6. The set of rules that determines how data should be transferred over networks, compressed, and presented on the screen is called protocol.

B. State True or False:
1. A Crossover Ethernet cable has got both its end identical to each other. (False)
Correct Answer:
A straight-through cable has got both its end identical to each other.
2. Infrared technology can connect only two devices at a time. (True)
3. Wi-Fi stands for Wireless Filtering. (False)
Correct Answer:
Wi-Fi stands for Wireless Fidelity.
4. CAN covers an area smaller than MAN. (True)
5. ISP provides Internet Connection to the users free of cost. (False)
Correct Answer:
ISP provides Internet Connection to the users in exchange for a fee.

C. Application Based Questions:
1. Riya wants to transfer pictures of her recent US trip from her mobile to her computer. Suggest a wireless mode of transmission which she can use for the same.
Answer:
Riya can use the Bluetooth technology to transfer the pictures from her mobile to her computer.

2. Mr. Nanda is opening a new branch of his office in Noida. He wants to connect the computers of this branch with the computers of his head office at Mumbai. Which networking type best suits his requirement?
Answer:
Mr. Nanda will have to use WAN (Wide Area Network) type of network for connecting the computers of his Noida branch with the computers of his head office at Mumbai.

3. Which type of network will you recommend in a school for data and hardware sharing?
Answer:
In school, CAN (Cluster Area Network) type of network will be suitable.

D. Multiple Choice Questions:
1. Hypertext appears with an underline and is usually in _____________ colour.
a) Green
b) Red
c) Blue
Answer:
c) Blue

2. Which networking device is used to connect multiple computers and computing devices directly to the network using cables?
a) Switch
b) Hub
c) Router
Answer:
b) Hub

3. A _______________ converts digital signals to analog signals and vice versa.
a) Repeater
b) Bridge
c) Modem
Answer:
c) Modem

4. Cable television is an example of ________________ Network.
a) Metropolitan Area
b) Campus Area
c) Wide Area
Answer:
a) Metropolitan Area

5. Which one of the following modes of transmission requires the devices to be in a direct line of sight with each other?
a) Wi-Fi
b) Bluetooth
c) Infrared
Answer:
c) Infrared

E. Answer the following:
1. What is a computer network?
Answer:
A computer network can be define as a group of computers and other peripheral devices that are linked together for the purpose of sharing data and hardware resources.

2. What is the role of transmission medium in a computer network?
Answer:
In a computer network, the data is transferred with the help of transmission medium (wired or wireless) only.

3. Write any two advantages of networking.
Answer:
Two advantages of networking are
• Quickest Document Delivery: Networking provides a facility to instantly deliver soft copies from one computer to the other computer throughout the world.
• Preserving Information: It is difficult to maintain regular backups on a number of stand-alone computers. When you keep backups on a central location, you have one place to look for the lost information.

4. What is a Coaxial cable? Differentiate between Broadband and Baseband Coaxial cable.
Answer:
A Coaxial cable consists of central copper wire surrounded by insulation and then a shield of braided wire. A Coaxial cable is used in the transmission of video, communication signals and audio.
• Broadband Coaxial cable: It transmits multiple signals at the same time and is used for longer distances.
• Baseband Coaxial cable: It supports quick transmission of a single signal at a time. It is mainly used for LANs.

5. Differentiate between the Bluetooth and Infrared wireless technology.
Answer:

• Bluetooth
→ It uses low power radio waves to connect electronic devices.
→ It is a short range communication technology with a maximum range of upto 240 metres.
→ It is mainly used for Personal Area Network (PAN) and can span across different floors of a building.
• Infrared
→ It uses infrared waves through infrared LEDs to connect devices.
→ It is also a short range communication technology that covers upto 5 metres of distance.
→ Infrared network signals cannot penetrate walls or other obstructions and work only in a direct line of sight.

6. What is the utility of Domain Name? Explain with the help of an example.
Answer:
Domain Name is a unique name given to each website or resource connected to the Internet. Domain names are easier to remember than IP addresses since name has strong correlation with the website. Example: The domain name for Google search engine, is google.co.in and for Wikipedia, it is wikipedia.org.

7. What is the role of a Gateway in Computer Networks?
Answer:
A Gateway is a network point that acts as an entrance to another network using different protocols thereby giving us freedom and convenience to enjoy online activities. It allows us to carry out various online activities, such as sending e-mail, browsing through web pages, buying things online and much more.

8. Write short notes on each of the following:
i. Wi-Fi
ii. Modem
iii. Cluster Area Network
Answer:

i. Wi-Fi: Wi-Fi stands for Wireless Fidelity. It creates a Wireless Local Area Network that uses radio waves to send the information. A secure, reliable and fast wireless connection is established between the electronic devices and the Internet by using this technology. The device require a wireless adapter connected to them to capture the Wi-Fi signals.
ii. Modem: A modem enables you to connect your computer to the available Internet connection over the existing telephone lines. It converts the digital signals of a computer into analog signals to enable their transmission via phone lines.
iii. Cluster Area Network: CAN (Cluster Area Network) also known as Campus Area Network is a network comprising a series of small LANs over a small geographical area, such as college campus. This network covers an area smaller than MAN.

9. Write two points of difference for each of the following:
i. Hub and Switch
ii. Router and Repeater
Answer:

i. Hub and Switch
• Hub
→ A hub is a networking device that is used to connect multiple computers and computing devices directly to the network by using cables.
→ A hub sends all the data it receives to all the connected ports.
• Switch
→ Switch contain many ports to connect different network segments.
→ A switch is aware of the addresses assigned to each of its ports and sends the incoming data it receives only to the intended port.

ii. Router and Repeater
• Router
→ A Router is a communication device that is used to connect two different networks, such as two LANS, or a LAN and a WAN.
→ It plays a vital role in controlling the traffic and keeping the network efficient. It chooses the best route for the data packets to be transmitted at the receiver’s end.
• Repeater
→ A Repeater is a communication device, used to regenerate a signal. It receives electronic signals, cleans them, and retransmits them.
→ Repeaters are needed so that the signals can travel longer distances with the same strength or even at a higher power.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US