Kips Class 8 Cyber Beans Chapter 8 Iterative Statements in Python


Chapter 8 Iterative Statements in Python

Brain Developers
A. Multiple Choice Questions:
1. Iterative statement is also known as ___________ statement.
a) Looping
b) Conditional
c) Selection
d) Sequential
Answer:
a) Looping

2. The ______ loop is used when we are sure about how many times a loop body will be executed.
a) while
b) for
c) while…else
d) while…not…else
Answer:
b) for

3. If the condition in a loop is false in the first step itself, we get ___________.
a) No output
b) Infinite
c) Error
d) Normal
Answer:
a) No output

4. The ___________ operator checks whether a given value lies within a given set of values.
a) not in
b) between
c) range
d) in
Answer:
d) in

5. The ___________ loop can be applied to a program where the number of iterations is not known beforehand.
a) while
b) while…else
c) for…not…else
d) for
Answer:
a) while

B. Answer in one word:
1. Mention the other name for Iterative statements.
Answer:
Loops or Looping statements

2. Name the two types of Iterative statements.
Answer:
‘for’ and ‘while’

3. Name the two membership operators in Python.
Answer:
‘in’ and ‘not in’

4. Which function is used to check the range in a loop?
Answer:
range() function

C. Answer the following questions:
1. What do you mean by Iterative statements? Give examples.
Answer:
The statements that keep repeating themselves as long as a given condition is true are called Iterative Statements or Repetitive Statements. As soon as the condition becomes false, the loop terminates. These are also called Looping statements or Loops.

2. Why are ‘for’ and ‘while’ loops called entry controlled loops?
Answer:
The ‘for’ and ‘while’ loops called entry controlled loops because the condition statement is checked in the beginning of the loop.

3. What is the use of membership operators in Python?
Answer:
Membership operators play an important role in controlling the working of a loop. There are two membership operators, ‘in’ and ‘not in’. Out of these, the ‘in’ operator is used with loops. The ‘in’ operator is used to check if a given value exists in the sequence or not. It evaluates to true if it finds a value in the specified sequence else returns false.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

→ Class 6 Computer Kips Solutions
→ Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
→ Class 6 NCERT Civics Solutions
→ Class 6 NCERT Geography Solutions
→ Class 6 NCERT History Solutions
→ Class 6 NCERT Maths Solutions
→ Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

→ Class 7 Computer Kips Solutions
→ Class 7 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 7
→ English Writing Skills Class 7
→ Class 7 Map Pointing Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Solutions
→ Class 7 NCERT Civics Notes
→ Class 7 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 7 NCERT Geography Solutions
→ Class 7 NCERT Geography Notes
→ Class 7 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 7 NCERT History Solutions
→ Class 7 NCERT History Notes
→ Class 7 NCERT History Extra Questions
→ Class 7 NCERT Maths Solutions
→ Class 7 NCERT Science Solutions
→ Class 7 NCERT Science Notes
→ Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

→ Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 8 Gul Mohar English Solutions
→ English Grammar Class 8
→ English Writing Skills Class 8
→ Class 8 Map Pointing Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Solutions
→ Class 8 NCERT Civics Notes
→ Class 8 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 8 NCERT Geography Solutions
→ Class 8 NCERT Geography Notes
→ Class 8 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 8 NCERT History Solutions
→ Class 8 NCERT History Notes
→ Class 8 NCERT History Extra Questions
→ Class 8 NCERT Maths Solutions
→ Class 8 NCERT Science Solutions
→ Class 8 NCERT Science Notes
→ Class 8 NCERT Science Extra Questions
→ Class 8 NCERT Science Exemplar
→ Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

→ Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 9 Map Pointing Solutions
→ Class 9 NCERT Civics Solutions
→ Class 9 NCERT Geography Solutions
→ Class 9 NCERT History Solutions
→ Class 9 NCERT Maths Solutions
→ Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

→ Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
→ Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Solutions
→ Class 10 NCERT Civics Notes
→ Class 10 NCERT Civics Extra Questions
→ Class 10 NCERT Geography Solutions
→ Class 10 NCERT Geography Notes
→ Class 10 NCERT Geography Extra Questions
→ Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
→ Class 10 NCERT History Extra Questions
→ Class 10 NCERT Maths Solutions
→ Class 10 NCERT Science Solutions
→ Class 10 NCERT Science Notes
→ Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

→ Python Basics

Extra Activities

→ Extra Activities

Extra Knowledge

→ Extra Information
→ General Knowledge
→ Historical Places in India
→ Latest technology
→ Physical Sciences
→ Facts

• Mathematics quick links
→ Mathematical Terms
→ Maths Tricks

Home Top