Kips Class 8 Cyber Beans Chapter 2 Windows Movie Maker

Chapter 2 Windows Movie Maker

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Windows Movie Maker is a video editing software for Window based computers.
2. Default extension of Windows Movie Maker project file is .wlmp.
3. Title, Caption and Credits are used to add text-based information to your movie.
4. Waveform represent the audio that is included in any project.
5. Storyboard is used to arrange and manage the video clips in your project.
6. You can use fade in option to gradually increase the volume of audio in the beginning.

B. State True or False:
1. Windows Movie Maker can be downloaded for free. (True)
2. Movie created on Windows Movie Maker cannot be shared online. (False)
Correct Answer:
Movie created on Windows Movie Maker can be shared online.
3. Windows Movie Maker allows you to add video clips to your project but does not support image files or photos. (False)
Correct Answer:
Windows Movie Maker allows you to add video clips to your project but does support image files or photos.
4. You cannot add multiple Visual Effects on a single media file. (False)
Correct Answer:
You can add multiple Visual Effects on a single media file.
5. Windows Movie Maker auto saves the project so that the data remains intact in case of power failure. (True)
6. Windows Movie Maker allows the user to directly download music from online stores. (True)

C. Application Based Questions:
1. Bharti wants to create a 3 minutes long movie in Windows Movie Maker. She has imported a clip in Windows Movie Maker which is about 4 minutes long. What should Bharti do to reduce the duration of the movie?
Answer:
Bharti can reduce the duration of a video clip with the help of Trim tool present in the Editing group on the Edit tab.

2. Amit is making a video from the pictures he took during his last vacations with friends. Amit wants to write some description on each image while playing the video. How can he do that?
Answer:
Captions can be added as text to an individual clip to provide relevant information. Amit can use the Caption option from Home tab > Add group.

3. Rashmi has just finished compiling a movie in Windows Movie Maker. Now she wants to directly upload the movie to her YouTube account. Suggest her the options to share the movie.
Answer:
Rashmi can directly upload the movie to her YouTube account by using the sharing options available under the Share group on the Home tab.

D. Multiple Choice Questions:
1. ____________ are added at the end of the movie clip.
a) Credits
b) Titles
c) Images
Answer:
a) Credits

2. Artistic, Black and White, Cinematic, Mirror are the types of ___________.
a) Transitions
b) Visual Effects
c) Titles
Answer:
b) Visual Effects

3. _________ is used to preview the project.
a) Storyboard
b) Visual Effect
c) Preview Monitor
Answer:
c) Preview Monitor

4. Title properties like font size and text colour can be changed from the ___________.
a) Project Menu
b) Edit Menu
c) Format Tab
Answer:
c) Format Tab

5. You can reduce the duration of a video clip with the help of _________ tool.
a) Trim
b) Split
c) Speed
Answer:
a) Trim

E. Answer the following:
1. What is the use of Windows Movie Maker software?
Answer:
With Windows Movie Maker, you can create movies from your photos and videos, whether they are already on your computer or still in your camera. This software lets you create movies by using special effects, transitions, and themes to make your movies stand out. You can also share your movies on social networking sites, such as Facebook and YouTube, or upload them to OneDrive.

2. Differentiate between Title and Caption.
Answer:
Titles are added to the beginning of the selected clip, while captions are added as text to an individual clip to provide relevant information.

3. Write down the steps to insert any media in your project.
Answer:
The steps to insert any media in your project are
• Click on the Add videos and photos button present on the Home tab in the Add group.
• The Add Videos and Photos dialog box will appear.
• Choose Pictures category from the Libraries folder and select the Sample Pictures that you require. Click on the Open button. The selected picture will appear in the Storyboard.
• Click on Open and all the images will be imported in the Windows Movie Maker.
• Similarly, you can import video clips to the Storyboard with the help of the same button.

4. Explain the importance of the Trim tool.
Answer:
The Trim tool is used to reduce the duration of a video clip. The trim tool is present in the Editing group on the Edit tab.

5. What is transition effect? How is it useful in making a movie?
Answer:
Transitions are applied to add visual effects to the movie. They are used to add connectivity to the consecutive scenes of a movie. Transitions can be added between two images, video clips or titles. The effects range from simple fades to complicated graphical animations.

6. How can you export a movie?
Answer:
To export a movie
• Click on the Home tab and select the Save movie button present in the Share group.
• The Save Movie dialog box will appear. Write the name, Final Movie in the File name box. Click on the Save button.
• The Movie Maker processing bar will appear on the screen, which will display the progress of the export process.
• After the process is completed, Windows Movie Maker will display a dialog box. Click on the Play button. The movie will play in the default media player of Windows.

7. Differentiate between Fade in and Fade out effect.
Answer:
The Fade in option can be used to gradually increase the volume of audio in the beginning and Fade out option is used to gradually decrease it in the end.

No comments:

Post a Comment

Buy from our Store

Visit our VS Store to get Extra Discounts! Only for our Beloved users!

Visit here

Also read!

• Class 6

Class 6 Computer Kips Solutions
Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
Class 6 NCERT Civics Solutions
Class 6 NCERT Geography Solutions
Class 6 NCERT History Solutions
Class 6 NCERT Maths Solutions
Class 6 NCERT Science Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

HomeSearch Top