Kips Class 7 IT Beans Chapter 2 Working in Windows 7

Chapter 2 Working in Windows 7

Brain Developers
A. Fill in the blanks:
1. Windows has simplified the task of
managing data.
2.
Content view displays each file and folder on a separate row along details, like data modified, size, author, etc.
3. To replace double-click settings of a mouse with single click, select the
Folder option in Control Panel.
4. With numerical keypad in mouse mode, the
home key is used for diagonally left-upward movement.
5.
Hibernation is a state in which a computer shuts down to save power but first saves everything in the memory on hard disk.

B. State True or False:
1. Libraries is a kind of folder in Windows 7. (
True)
2. Date and time once stored in a computer cannot be changed. (
False)
Correct Answer: Date and time once stored in a computer can be changed.
3. The Sticky keys feature automatically deactivates itself if two keys are pressed together. (
True)
4. There are three panes in Windows Explorer. (
False)
Correct Answer: There are two panes in Windows Explorer.
5. Small Icon view is used to view detailed information about files and folders. (
False)
Correct Answer: Details is used to view detailed information about files and folders.

C. Application Based Question:
1. Ritu has to complete her assignment and submit it on next day. While typing, the keyboard of a computer system has stopped working. Suggest her the alternate to complete the assignment.
Answer:
She can use on-screen keyboard to complete her assignment.

2. Meenakshi has stored various files in her laptop. She wants to view all the files with detailed information including name, type, size and date modified. Suggest her the view format which would fulfil her requirement.
Answer:
She can use the Details View format to view the files with detailed information including name, type, size and date modified.

D. Multiple Choice Questions:
1. __________ folder in Windows 7 allows you to organise your files in one place.
a) Library
b) Documents
c)  Computer

Answer: a) Library

2. __________ is a power saving state that allows a computer to quickly resume full-power operation when you start working again.
a) Sleep
b) Busy
c) Hibernate

Answer: a) Sleep

3. __________ is a system folder using which we can make changes in appearance and current setting of Windows.
a) Accessories
b) Control Panel
c) Power Options

Answer: b) Control Panel

4. __________ view displays files and folders as medium size icons along with the basic information, such as type and size.
a) Small Icons View
b) Medium Icons View
c) Tiles Views

Answer: b) Medium Icons View

E. Answer the following:
1. What do you know about Windows Explorer?
Answer:
Windows Explorer is the main tool that you use to interact with Windows 7. The Windows Explorer is used to view, explore or organize libraries, files and folders.

2. Name the different View formats? Briefly explain any two views.
Answer:
Windows provides many ways to arrange and identify your files while you are viewing them. They are:
• Extra Large Icons
• Large Icons
• Medium Icons
• Small Icons
• List
• Details
• Tiles
• Content

Details - The Details view provides detailed information of files and folders, including name, type, size and date modified.
Contents - It displays each file and folder on a separate row along with details, like date modified, size, author etc.

3. How will you set the Date and Time for your computer?
Answer:

1. Click on Date and Time option in control panel. The Date and Time dialog box will appear.
2. By default the Date and Time tab is selected.
3. Click on change date and time tab. The Date and Time Settings dialog box will appear.
4. Change date and time. Click on Ok button.

4. What is Sleep mode?
Answer:
Sleep is a power saving state where in a computer does not turn off completely. In this process, monitor and hard disk and turned off, but the computer puts our work and settings in RAM and draws a small amount of power.

5. What is the importance of Control Panel in Windows?
Answer:
Control panel is a system folder using which we can make changes in the appearance and current settings of the Window.

5 comments:

  1. pls give some sample papers

    ReplyDelete
    Replies
    1. We haven't posted sample papers! To help you in that, we need resources. You can help increase our resources by opening ads displayed on our site and sharing our website with your friends on social media!

      Delete

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US