GK Questions

GK Questions

Question 1: What is the universal helpline number intended to provide 24 hours of immediate and emergency support to women?
Answer:
181

Question 2: Name the scheme of Government of India designed for prevention of trafficking and rescue, rehabilitation and reintegration of victims of trafficking.
Answer:
Ujjwala Scheme

Question 3: Name the centre designed to provide specialized service including counselling and short stay for those women affected by violence.
Answer:
One Stop Centre (OSC)

Question 4: Which Act entitled women working in the organized sector to be paid maternity leave?
Answer:
The Maternity Benefit Act, 2017

Question 5: When was the Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act passed by the Parliament?
Answer:
2013

Question 6: Which is the scheme designed to address the issues of decline in child sex ratio and envisages enabling education of the girl child?
Answer:
Beti Bachao Beti Padhao scheme

Question 7: Which section of the Indian Penal Code provides for punishment in domestic violence?
Answer:
Section 498A

Question 8: India’s Sex Ratio as per 2011 Census is?
Answer:
940

Question 9: Name the state with highest sex ratio as per 2011 Census?
Answer:
Kerala (1084)

Question 10: What is the sex ratio at birth (child sex ratio between 0 - 6 years) as per 2011 Census?
Answer:
919

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US