NCERT Class 10 History Chapter 2 - Nationalism in India Extra Questions

Chapter 2 - Nationalism in India Extra Questions

Multiple Choice Questions/ True and False/ Match the following
1. Who was the writer of the book ‘Hind Swaraj’?
a) Rabindranath Tagore
b) B.R. Ambedkar
c) Mahatma Gandhi
d) Jawaharlal Nehru
Answer:
c) Mahatma Gandhi

2. Khilafat Committee was formed in 1919 in the city of
a) Bombay
b) Calcutta
c) Lucknow
d) Amritsar
Answer:
a) Bombay

3. The Non-cooperation Khilafat Movement began in
a) January 1921
b) February 1922
c) December 1929
d) April 1919
Answer:
a) January 1921

4. Which of the following was the reason for calling off the Non-cooperation Movement by Gandhiji?
a) Pressure from the British Government
b) Second Round Table Conference
c) Gandhiji’s arrest
d) Chauri-Chaura incident
Answer:
d) Chauri-Chaura incident

5. Baba Ramchandra, a sanyasi, was the leader of which of the following movements?
a) Khilafat Movement
b) Militant Guerrilla Movement of Andhra Pradesh
c) Peasants’ Movement of Awadh
d) Plantation Workers’ Movement in Assam
Answer:
c) Peasants’ Movement of Awadh

6. Who set up the ‘Oudh Kisan Sabha’?
a) Alluri Sitaram Raju
b) Jawaharlal Nehru and Baba Ramchandra
c) Jawaharlal Nehru and Shaukat Ali
d) Mahatma Gandhi
Answer:
b) Jawaharlal Nehru and Baba Ramchandra

7. Under the presidency of Jawaharlal Nehru, the Lahore Congress Session of 1929 formalised the demand of
a) Abolition of Salt Tax
b) ‘Purna Swaraj’ or complete independence
c) Boycott of Simon Commission
d) Separate electorate for the ‘dalits’
Answer:
b) ‘Purna Swaraj’ or complete independence

8. The ‘Simon Commission’ was boycotted because
a) There was no British Member in the Commission
b) It demanded separate electorates for Hindus and Muslims
c) There was no Indian Member in the Commission
d) It favoured the Muslims over the Hindus
Answer:
c) There was no Indian Member in the Commission

9. A form of demonstration used in the Non-cooperation Movement in which people block the entrance to a shop, factory or office is
a) Boycott
b) Begar
c) Picketing
d) Bandh
Answer:
c) Picketing

10. Who formed the ‘Swaraj Party’ within the Congress?
a) Jawaharlal Nehru and Motilal Nehru
b) Abdul Ghaffar Khan and Mahatma Gandhi
c) Jawahar Lai Nehru and Subhas Chandra Bose
d) C.R. Das and Motilal Nehru
Answer:
d) C.R. Das and Motilal Nehru

11. Who founded the ‘Depressed Classes Association’ in 1930?
a) Alluri Sitaram Raju
b) C.R. Das
c) M.R. Jayakar
d) Dr B.R. Ambedkar
Answer:
d) Dr B.R. Ambedkar

12. Which party did not boycott the Council elections held in the year 1921?
a) Swaraj Party
b) Justice Party
c) Muslim League
d) Congress Party
Answer:
b) Justice Party

13. What do you mean by the term ‘Begar’?
a) An Act to prevent plantation workers to leave the tea gardens without permission.
b) The forced recruitment of soldiers in rural areas during World War I.
c) Labour that villagers were forced to contribute without any payment.
d) Refusal to deal and associate with people, or participate in activities as a form of protest.
Answer:
c) Labour that villagers were forced to contribute without any payment.

14. Where did Mahatma Gandhi start his famous ‘Salt March’ on 12th March 1930?
a) Dandi
b) Chauri-Chaura
c) Sabarmati
d) Surat
Answer:
c) Sabarmati

15. Which industrialist attacked colonial control over Indian economy and supported the Civil Disobedience Movement?
a) Dinshaw Petit
b) Purshottamdas Thakurdas
c) Dwarkanath Tagore
d) Seth Hukumchand
Answer:
b) Purshottamdas Thakurdas

16. Who visualised and depicted the image of ‘Bharat Mata’ through a painting?
a) Bankim Chandra Chattopadhyay
b) Rabindranath Tagore
c) Natesa Sastri
d) Abanindranath Tagore
Answer:
a) Bankim Chandra Chattopadhyay

17. Which of the following was Mahatma Gandhi’s novel method of fighting against the British?
a) He used violent method of stone pelting
b) He used arson to burn down government offices
c) He fought with the principle of ‘an eye for an eye’
d) He practised open defiance of law, peaceful demonstration, satyagraha and non-violence
Answer:
d) He practised open defiance of law, peaceful demonstration, satyagraha and non-violence

18. What does satyagraha mean? Choose one from the following options.
a) ‘Satyagraha’ means use of physical force to inflict pain while fighting
b) ‘Satyagraha’ does not inflict pain, it is a non-violent method of fighting against oppression
c) ‘Satyagraha’ means passive resistance and is a weapon of the weak
d) ‘Satyagraha’ was a racist method of mass agitation
Answer:
b) ‘Satyagraha’ does not inflict pain, it is a non-violent method of fighting against oppression

19. What was the purpose of imposing the Rowlatt Act?
a) The Rowlatt Act forbade the Indians to qualify for administrative services
b) The Rowlatt Act had denied Indians the right to political participation
c) The Rowlatt Act imposed additional taxes on Indians who were already groaning under the burden of taxes
d) The Rowlatt Act authorised the government to imprison any person without trial and conviction in a court of law
Answer:
d) The Rowlatt Act authorised the government to imprison any person without trial and conviction in a court of law

20. Where did the brutal ‘Jallianwala Massacre’ take place?
a) Amritsar
b) Meerut
c) Lahore
d) Lucknow
Answer:
a) Amritsar

21. Why did Gandhiji organise Satyagraha in 1917 in Kheda district of Gujarat?
a) To support the plantation workers
b) To protest against high revenue demand
c) To support the mill workers to fulfil their demand
d) To demand loans for the farmers
Answer:
b) To protest against high revenue demand

22. Why was Satyagraha organised in Champaran in 1916?
a) To oppose the British laws
b) To oppose the plantation system
c) To oppose high land revenue
d) To protest against the oppression of the mill workers
Answer:
b) To oppose the plantation system

23. Why was the Simon Commission sent to India?
a) To look into the Indian constitutional matter and suggest reform
b) To choose members of Indian Council
c) To settle disputes between the government and the Congress leaders
d) To set up a government organization
Answer:
a) To look into the Indian constitutional matter and suggest reform

24. Why was Alluri Sitarama Raju well known?
a) He led the militant movement of tribal peasants in Andhra Pradesh
b) He led a peasant movement in Avadh
c) He led a satyagraha movement in Bardoli
d) He set up an organisation for the upliftment of the dalits
Answer:
a) He led the militant movement of tribal peasants in Andhra Pradesh

25. What kind of movement was launched by the tribal peasants of Gudem Hills in Andhra Pradesh?
a) Satyagraha Movement
b) Militant Guerrilla Movement
c) Non-Violent Movement
d) None of the above
Answer:
b) Militant Guerrilla Movement

26. Who among the following two leaders led the Khilafat Movement?
a) Shaukat Ali and Muhammad Ali
b) Gandhiji and Sardar Patel
c) Muhammad Ali Jinnah and Abul Kalam Azad
d) Abul Kalam Azad and Jawaharlal Nehru
Answer:
a) Shaukat Ali and Muhammad Ali

27. The resolution of Purna Swaraj was adopted at which session?
a) Karachi Congress
b) Haripur Congress
c) Lahore Congress
d) Lucknow Congress
Answer:
c) Lahore Congress

28. The Non-cooperation Khilafat Movement began in
a) January 1921
b) February 1922
c) December 1929
d) April 1919
Answer:
a) January 1921

Fill In The Blanks
29. Gandhiji’s march from Sabarmati to Dandi is called the
salt march or dandi march.
30. Muslim League was started by
Nawab Khwaja Salimullah.
32. The Statutory Commission that arrived in India in 1928 was led by
Sir John Simon.
33. The Indian tricolor was first designed at the time of
Swadeshi movement in Bengal.
34.
Jawaharlal Nehru presided over the Lahore session of Congress in 1929.

True and False
35. During the First World War, the Indian Industrialists suffered huge loss.
False
Answer:
During the First World War, the Indian Industrialists made huge profits and became powerful.

36. The four volume collection of Tamil folktales – “The folklore of Southern India” was published by Natesa Sastri. True

37. Alluri Sitarama Raju could perform miracles. True

38. Gandhiji’s idea which emphasized truth and non-violence is referred as Swaraj. False
Answer:
Gandhiji’s idea which emphasized truth and non-violence is referred as satyagraha.

39. The term ‘begar’ means homeless labour. False
Answer:
The term ‘begar’ means labour that villagers were forced to contribute without any payment.

Match the columns.

Answer:

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks