NCERT Class 7 Geography Chapter 6 - Natural Vegetation and Wildlife Extra Questions

Chapter 6 - Natural Vegetation and Wildlife Extra Questions

Multiple Choice Questions
1. The growth of vegetation depends on
a) temperature and moisture
b) only temperature
c) only moisture
d) dry climate
Answer:
a) temperature and moisture

2. Tropical evergreen forests are also called
a) tropical rain forests
b) tropical dry forests
c) tropical deciduous forests
d) none of these
Answer:
a) tropical rain forests

3. Where are tropical evergreen forests found?
a) India
b) Brazil
c) China
d) None of these
Answer:
b) Brazil

4. Which of the following is not found in Tropical Deciduous Forests?
a) Tiger
b) Elephant
c) Silver Fox
d) Monkeys
Answer:
c) Silver Fox

5. Where are temperate evergreen forests found?
a) South east USA
b) South China
c) South east Brazil
d) All of these
Answer:
d) All of these

6. In which season do plants shed their leaves in temperate deciduous forests?
a) Dry season
b) Wet season
c) Both a) and b)
d) None of these
Answer:
a) Dry season

7. What helps reduce transpiration in Mediterranean trees?
a) Thick Bark
b) Wax coated leaves
c) Both of these
d) None of these
Answer:
c) Both of these

8. What does Taiga mean in Russian language?
a) Short
b) Waste
c) Pure
d) Hard
Answer:
c) Pure

9. Where are Savannah grasslands located?
a) Africa
b) America
c) Amazon
d) Brazil
Answer:
a) Africa

10. What is the name of the tropical grasslands of Venezuela?
a) Savanna
b) Campos
c) Llanos
d) Down
Answer:
Llanos

11. The temperate grassland of Argentina is called
a) Prairie
b) Veld
c) Steppe
d) Pampas
Answer:
d) Pampas

12. In which type of climate are thorny bushes mainly found?
a) Hot and humid tropical climate
b) Hot and dry desertic climate
c) Cold Polar climate
d) None of these
Answer:
b) Hot and dry desertic climate

13. Mediterranean regions are known as _____________ for their fruit cultivation.
a) Orchards of the world
b) Richest area of the world
c) Both of these
d) None of these
Answer:
a) Orchards of the world

14. What is tropical grasslands in East Africa known as?
a) Savanna
b) Velds
c) Steppes
d) Down
Answer:
a) Savanna

Answer the following questions:
15. What are the three broad categories of natural vegetation?
Answer:
The natural vegetation can be classified as three categories -
→ Forests
→ Grasslands
→ Shrubs
• Forests - They are found in areas where temperature and rainfall to support a tree cover.
• Grassland - They grow in areas in the regions of moderate rain.
• Shrubs - Thorny shrurbs and scrubs grow in dry region.

16. In which part of the world are tropical deciduous forest found?
Answer:
They are found in large parts of India, Northern Australia and in Central America.

17. Write a short note on various types of grasslands.
Answer:
Grassland can be broadly divided into two types -
→ Tropical Grasslands
→ Temperate Grasslands
• Tropical grasslands - They occur on the either sides of the equator and extend till the tropics. This vegetation grows in the areas of moderate to low amount of rainfall. The grass can grow up very tall, about 3 - 4 metres high. Savannah grasslands of Africa are of this type. Elephants, zebras, giraffes, deer, leopards are common in tropical grasslands.
• Temperate grasslands - They are found in the mid-morning latitudinal zones and in the interior parts of the continents. The grass here are short and nutritious. Wild buffalos, bisons, antelopes are common in Temperate grasslands.

18. Describe the various types of forests.
Answer:
The various types of forests are -
→ Tropical Evergreen Forests
→ Tropical Deciduous Forests
→ Temperate Evergreen Forests
→ Temperate Deciduous Forests
→ Mediterranean Vegetation
→ Coniferous Forests
• Tropical Evergreen Forests - These forests are also known as Tropical Rainforest. They occur in the regions near to the equator and close to the tropics. They receive very heavy rainfall and hot. The trees in these forests don't shed their leaves altogether. The thick canopies don't allow the sunlight to penetrate. Rosewood, Ebony, Mahogany are found.
• Tropical Deciduous Forests - These forests are also known as Monsoon forests. They are found in large parts of India, Northern Australia, and Central America. These regions experience seasonal changes. Trees shed their leaves in dry season to conserve water. Hardwood trees found here are sal, teak, neem, shisham. These trees are useful for making furniture, transport and constructional materials. Tigers, lions, elephants, langoors and monkeys are common here.
• Temperate Deciduous Forests - These forests are found in higher latitudes. They are found in the north east part of USA, China, New Zealand, Chile and in coastal regions of western Europe. The trees in these forests shed their leaves in dry season. The common trees here are oak, ash, beech etc. Animals found here are deer, fox, wolves, pheasants, monal etc.
• Temperate Evergreen Forests These forests are located in the mid-latitudinal coastal regions. They are found in the eastern margins of the continents. Eg in South-east USA, South China and in South-east Brazil. They have both hardwood and softwood trees like oak, pine, eucalyptus.
• Coniferous Forests - These forests are found in higher lattitudes (50 degrees - 70 degrees) of Northern Hemisphere. These forests are also called Taiga which means pure or untouched in Russian language. Trees are tall, softwood which is useful in making paper, match box and packing box etc. Chir, Pine, Cedar are the trees found here. Animals like silver fox, mink, polar bear are found.
• Mediterranean Vegetation - The west and southwest margins of the continents have Mediterranean Vegetation. It is mostly found in the areas around the Mediterranean Sea in Europe, Asia and Africa. This vegetation is also found in California in USA, Southwest Africa, South-Western South America and Southwest Australia. This region is marked for hot dry summers and mild rainy seasons. Citrus fruits such as figs, orange are cultivated.

19. Why do the animals in polar region have thick skin and fur?
Answer:
Animals in polar region have thick fur and skin so as to protect themselves from the cold climate.

20. Why do Tropical Deciduous trees shed their leaves in dry season?
Answer:
Tropical Deciduous Forests are found in large part of India, Northern part of Australia and America. Such areas experience seasonal changes and hence the tropical deciduous trees shed their leaves in the dry season to save water.

21. Why do the type and thickness of vegetation changes from place to place?
Answer:
The type and thickness of vegetation changes from place to place because of the change in climatic condition, landform, temperature and moisture. Different types of plants and animal can survive in different types of vegetation.

22. What does Taiga mean?
Answer:
Taiga means pure or untouched in Russian language.

23. Give some examples of Tropical Grasslands.
Answer:
Some examples of Tropical Grasslands are
• Savanna in East Africa
• Campos in Brazil
• Llanos in Venezuela

24. Give some examples of Temperate Grasslands.
Answer:
Some examples of Temperate Grasslands are
• Pampas in Argentina
• Prairie in North America
• Veld in South Africa
• Steppe in Central Asia
• Down in Australia

Fill in the blanks:
25. Tropical evergreen forests of
Brazil are called lungs of the earth.

26. Mediterranean regions are known as the
orchids of the world for their fruit cultivation.

27.
Thick barks and wax coated leaves reduce transpiration.

28. Tundra type of vegetation is found in Polar Regions of
Europe and North America.

29.
Anaconda is the largest snake, which is found in tropical rainforest.

30.
Taiga means pure or untouched in Russian language.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

• Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts (Animals)
Facts (Extra)

• Mathematics quick links
Cubes of numbers
Squares of numbers
Mathematical Terms
Maths Tricks