Kips Class 6 IT Beans Chapter 10 Algorithm and Flowchart

Chapter 10 Algorithm and Flowchart

Brain Developer
A. Fill in the blanks:
1. An algorithm is a set of sequential steps that are developed in solving any problem.
2. The start/stop box symbol represents the starting or ending point of a program.
3. The processing box is used for writing the processing instructions.
4. The input/output box is used to display input and output of a program.
5. The decision box represents all comparisons and decisions.
6. The connectors are used to connect one part of flowchart to another.

B. State True or False:
1. A flowchart is not a pictorial representation of steps to get the solution of a problem. (False)
Correct Answer:
A flowchart is a pictorial representation of steps to get the solution of a problem.
2. Algorithm means a set of rules which specify how to solve some problems.  (True)
3. Flowcharts are helpful in analyzing the logic of problems. (True)
4. Connectors are used to connect the boxes. (True)
5. The general direction of flow in any flowchart is from bottom to top or right to left. (False)
Correct Answer:
The general direction of flow in any flowchart is from top to bottom or left to right.

C. Draw the flowchart boxes for the following:

C.

Answer:

C. Answer

D. Multiple Choice Questions:
1. Algorithm is always written in ___________ language.
a) Difficult
b) Simple
c) Binary
Answer:
b) Simple

2. _______________ box is used to display the final result.
a) Input/Output
b) Stop
c) Processing
Answer:
a) Input/Output

3. In a flowchart, _________________ indicates the sequence of steps and direction of flow.
a) Start/Stop box
b) Connectors
c) Flow lines
Answer:
c) Flow lines

4. The diagrammatic representation that illustrates the steps for the solution of a problem is called _______________.
a) Algorithm
b) Flowchart
c) None
Answer:
b) Flowchart

E. Answer the following:
1. Define the term flowchart.
Answer:
A flowchart is a pictorial representation of steps or an algorithm used for solving a particular problem.

2. What is an Algorithm?
Answer:
Algorithm is a set of sequential steps to solve any logical or a mathematical problem. An algorithm is written in a simple language.

3. What is the use of Input/Output box?
Answer:
Input/Output box is used for accepting input or giving output of the program.

4. When do we use the Process box?
Answer:
Process box is used for writing the processing instructions and doing calculations.

5. What is the use of the Decision box?
Answer:
Decision box is used for checking or applying any condition in the program.

6. Write the difference between Flowchart and Algorithm.
Answer:

Flowchart
→ A flowchart is a pictorial representation of steps or an algorithm used for solving a particular problem.
→ To create a flowchart, different boxes are used which are connected to each other with the help of flow lines.
Algorithm
→ Algorithm is a set of sequential steps to solve any logical or a mathematical problem.
→ Algorithm is always written in simple language and precise manner so that anyone can understand the steps.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US