Kips Class 6 Cyber Apps Chapter 2 Computer Languages

Chapter 2 Computer Languages

Brain Developer
A. Fill in the blanks:
1. A program is a set of instructions, which tells the computer what to do.
2. The development of computer languages can be classified into four categories.
3. Machine language consists of binary numbers, i.e., 0 and 1.
4. Assemblers convert the assembly language program into machine language.
5. High Level language uses simple English words and Mathematical operators.
6. Assembly language uses mnemonic codes or symbols.
7. Syntax are the rules governing the formation of statements in a programming language.
8. In Binary language, 0 means off and 1 means on state.

B. State True or False:
1. Machine language is the only language, which a computer understands. (True)
2. Assembly language is regarded as the first generation language. (False)
Correct Answer:
Machine language is regarded as the first generation language.
3. Each programming language has its own specific rules. (True)
4. Compiler converts a high level language program into machine language, line by line. (False)
Correct Answer:
Compiler converts a high level language program into machine language, at once.
5. High-level language program has to be converted into machine language by translator programs. (True)
6. Fortran language was designed for business users. (False)
Correct Answer:
COBOL language was designed for business users.
7. Programming is the process of writing specific instructions in computer language. (True)
8. Machine language uses mnemonic codes. (False)
Correct Answer:
Assembly language uses mnemonic codes.

C. Application Based Questions:
1. Kapil’s aunt was a computer programmer during the third generation of computer language. Which kind of language did she use then?
Answer:
Kapil’s aunt used High-level language (HLL).

2. Sumit is trying his hand at Java programming. Which type of language is he using?
Answer:
Sumit is using High-level language.

D. Multiple Choice Questions:
1. A program is written in the assembly language is called ________________.
a) Assembler
b) Source Program
c) Object Program
Answer:
a) Assembler

2. An _____________ converts a high-level language program into machine language, line by line.
a) Assembler
b) Compiler
c) Interpreter
Answer:
c) Interpreter

3. The program converted into machine language by the translator is called an _________________.
a) Source program
b) Object program
c) Assembler
Answer:
b) Object program

4. The term software was first used by _________________.
a) John McCarthy
b) John W. Tukey
c) John von Neumann
Answer:
b) John W. Tukey

E. Answer the following:
1. What do you mean by Machine language?
Answer:
Machine language is the only language that a computer understands. It is expressed in binary form i.e. ‘0’ and ‘1’ where 0 means ‘off’ state and 1 means ‘on’ state.

2. How is Assembly language different from Machine language?
Answer:
Assembly language uses Mnemonic codes or symbol in place of 0 and 1. A computer can understand only machine language so Assembly Language program have to be converted into Machine Language.

3. What are the features of a high-level language?
Answer:
The features of a high level language are
• Uses English words and mathematical operators
• Machine-independent
• Has to be converted into Machine Language by Translator programs (Interpreters and Compilers)

4. Differentiate between an interpreter and a compiler.
Answer:

• Interpreter
→ An interpreter translates line by line.
→ The converted form is not saved anywhere.
→ Interpreter are slow in execution.
• Compiler
→ A compiler translates the whole program at once.
→ The execution is very fast.
→ Execution is saved.

5. List any three characteristics of the Fourth generation language.
Answer:

• Machine-interdependent
• Minimal user skills required to obtain results
• Application development tool
• Highly user-friendly
• Very high speed of execution
• Independent of any operating system

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US