Kips Class 9 AI Unit 3: Information and Communication Technology Skills (Introduction to Internet)

Unit 3: Information and Communication Technology Skills (Introduction to Internet)

Assessment Time
A. Multiple Choice Questions:
1. HTTP is an acronym for ________________.
a) HyperText Transfer Protocol
b) HyperText Transcript Protocol
c) HyperTech Transfer Protocol
d) HyperTech Transcript Protocol
Answer:
a) HyperText Transfer Protocol

2. A web page is written using _____________ language.
a) C++
b) Python
c) HTML
d) Java
Answer:
c) HTML

3. A set of rules used to communication in a network is called ______________.
a) Hyperlink
b) Web page
c) Satellite
d) Protocol
Answer:
d) Protocol

4. A unique name given to each website is called _____________.
a) Domain
b) TCP/IP
c) Web Name
d) Title
Answer:
a) Domain

5. Chrome and Internet Explorer are popular _________________.
a) Websites
b) Search Engines
c) Web browsers
d) Internet Service Providers
Answer:
c) Web browsers

B. Fill in the Blanks:
1. Web browser is an interface between a user and the World Wide Web.
2. Web pages are written in HTML.
3. The URL denotes the global address of the web documents and the web resources.
4. The contents of a static web page never or rarely needs to be updated.
5. A website can be compared with a book and webpage with the particular page of that book.

C. Answer the Following Questions:
1. What is the internet? What are its applications?
Answer:
Internet is a global system of interconnected computer networks that enables the users to share information and various resources with each other. Applications of internet:
• Education
• E-mail
• Business
• E-commerce
• Media and entertainment
• Social networking
• Forum
• Health and Fitness

2. What do you understand by the term Web Browser? Mention some popular web browsers.
Answer:
Web browser is a software that is used to view websites. It is an interface between a user and the World Wide Web. It can have a graphical user interface. Example: Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Apple Safari, etc.

3. What is the difference between a Website and Web page?
Answer:

• Website
→ Website is a collection of related web pages containing images, videos, or digital media set under the same domain name.
→ A website is hosted on a web server on the World Wide Web.
• Web pages
→ Web page is a digital page which may contain text, hyperlink, videos, audios, images, tables, etc.
→ It is stored on a web server. Each webpage identified by a unique web address called Uniform Resource Locator (URL).

4. Define URL. Explain its parts with the help of an example.
Answer:
Uniform Resource Locator (URL) denotes the global address of the web documents and the web resource. There are two parts of URL:
• Protocol Identifier: It tells the internet browser what protocol needs to be followed to access the address.
• Resource Name: It specifies the complete address of the resource on the Internet.

Introduction to Internet

No comments:

Post a Comment

Also read!

Class 6 Solutions

• Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

• Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9 Solutions

• Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

• Computer languages
Python Basics

• Extra Activities
Extra Activities

• Extra Knowledge
Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

CONTACT US