Kips Class 9 AI Unit 3: Information and Communication Technology Skills (Basic Computer Operations)

Unit 3: Information and Communication Technology Skills (Basic Computer Operations)

Assessment Time
A. Multiple Choice Questions:
1. The name of the Edubuntu’s Graphical User Interface is ___________.
a) Unity
b) Bash
c) Kernel
d) shell
Answer:
a) Unity

2. The __________ checks the functioning of all the connected hardware, including primary and secondary storage devices.
a) Booting process
b) POST
c) Power on
d) Input Unit
Answer:
b) POST

3. _________ operating system runs on computers which are located in different geographical areas, interconnected through a network.
a) GUI
b) Command line
c) Real time
d) Distributed
Answer:
d) Distributed

4. The small labelled pictures or symbols present on the desktop are called _____________.
a) Icons
b) Pixels
c) Buttons
d) Commands
Answer:
a) Icons

5. The operating system has two components ___________ and ___________.
a) Software and hardware
b) Software and technologies
c) Shell and Kernel
d) Files and Devices
Answer:
c) Shell and Kernel

B. Fill in the blanks:
1. The multithreading operating system allow different parts of an application or program to run simultaneously.
2. The Trash stores the deleted files in Edubuntu.
3. A batch file consists of a series of commands to be executed by the command-line interpreter.
4. DOS files are organised in a directory or an inverted tree-like structure.
5. Linux was developed by Linus Torvalds in the year 1991.

C. Answer the Following Questions:
1. What is system software?
Answer:
System software is a type of computer program that is designed to run a computer's hardware and application programs.

2. What do you mean by multitasking operating system?
Answer:
The ability to perform more than one task at the same time is called Multitasking, like Microsoft 9x, Windows 2000 onwards, Linux operating system.

3. Who wrote the original disk operating system?
Answer:
Microsoft wrote the original disk operating system.

4. What do you mean by multithreading OS?
Answer:
These are the operating system which allow different parts of an application or program to run simultaneously, like Microsoft Window 9x, Windows 2000 onwards, Linux.

5. What are the various categories of system software?
Answer:
Types of system software are
• Single User Operating System
• Graphical User Interface
• Multi-user Operating System
• Multitasking Operating System
• Multithreading Operating System

6. What security measures does an operating system provide to a computer?
Answer:
It secures the system and blocks unauthorised access to the system. 

7. Explain the directory structure of DOS with the help of an example.
Answer:
Disk Operating System (DOS) is a type of system software that runs from a hard disk drive. It is a command line operating system where a user needs to type the commands for every action to be performed on the computer. DOS can support multiple directories, networking, enhanced memory management etc. It allows the user to type the commands at its prompt (For example, C:\>) for every action to be performed.

No comments:

Post a Comment

Also read!

Click on any of the below text for additional links:

Class 6

Class 6 Computer Kips Solutions
Class 6 Gul Mohar English Solutions
→ Class 6 Map Pointing Solutions
Class 6 NCERT Civics Solutions
Class 6 NCERT Geography Solutions
Class 6 NCERT History Solutions
Class 6 NCERT Maths Solutions
Class 6 NCERT Science Solutions

Class 7

Class 7 Computer Kips Solutions
Class 7 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 7
English Writing Skills Class 7
Class 7 Map Pointing Solutions
Class 7 NCERT Civics Solutions
Class 7 NCERT Civics Notes
Class 7 NCERT Civics Extra Questions
Class 7 NCERT Geography Solutions
Class 7 NCERT Geography Notes
Class 7 NCERT Geography Extra Questions
Class 7 NCERT History Solutions
Class 7 NCERT History Notes
Class 7 NCERT History Extra Questions
Class 7 NCERT Maths Solutions
Class 7 NCERT Science Solutions
Class 7 NCERT Science Notes
Class 7 NCERT Science Extra Questions

Class 8

Class 8 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 8 Gul Mohar English Solutions
English Grammar Class 8
English Writing Skills Class 8
Class 8 Map Pointing Solutions
Class 8 NCERT Civics Solutions
Class 8 NCERT Civics Notes
Class 8 NCERT Civics Extra Questions
Class 8 NCERT Geography Solutions
Class 8 NCERT Geography Notes
Class 8 NCERT Geography Extra Questions
Class 8 NCERT History Solutions
Class 8 NCERT History Notes
Class 8 NCERT History Extra Questions
Class 8 NCERT Maths Solutions
Class 8 NCERT Science Solutions
Class 8 NCERT Science Notes
Class 8 NCERT Science Extra Questions
Class 8 NCERT Science Exemplar
Class 8 NCERT Science MCQs

Class 9

Class 9 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 9 Map Pointing Solutions
Class 9 NCERT Civics Solutions
Class 9 NCERT Geography Solutions
Class 9 NCERT History Solutions
Class 9 NCERT Maths Solutions
Class 9 NCERT Science Solutions

Class 10

Class 10 Kips Artificial Intelligence Solutions
Class 10 NCERT English Solutions
→ Class 10 Map Pointing Solutions
Class 10 NCERT Civics Solutions
Class 10 NCERT Civics Notes
Class 10 NCERT Civics Extra Questions
Class 10 NCERT Geography Solutions
Class 10 NCERT Geography Notes
Class 10 NCERT Geography Extra Questions
Class 10 NCERT History Solutions
→ Class 10 NCERT History Notes
Class 10 NCERT History Extra Questions
Class 10 NCERT Maths Solutions
Class 10 NCERT Science Solutions
Class 10 NCERT Science Notes
Class 10 NCERT Science Extra Questions

Computer Languages

Python Basics

Extra Activities

Extra Activities

Extra Knowledge

Extra Information
General Knowledge
Historical Places in India
Latest technology
Physical Sciences
Facts

• Mathematics quick links
Mathematical Terms
Maths Tricks

Home Top